Bahan
1kg mee kuning, dicelur
30sen taugeh, dicelur
Telur, direbus
2 keping tauhu, digoreng & dipotong dadu
bawang goreng, cili hijau, daun bawang
hirisan limau kasturi, & not foregetting bergedil…jika suka
Bahan Kuah
½ kg daging, direbus & dihiris (jgn dibuang air rebusanya)
½ cawan kacang tanah goreng & dikisar kasar
½ cawan udang geragau kering
3 sudu makan taucu (direndam & toskan airnya)
7-8 sudu makan rempah kari daging (dicampur dgn sedikit air)
1 biji keledek direbus & dilecek atau 2 sudu makan tepung jagung dilarutkan bersama sedikit air
1 batang serai dititik
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukupnya
Air secukupnya
Minyak
Bahan Kisar
10 batang cili kering (leh tambah jika suka pedas or vice versa)
3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
2 biji buah keras
Udang kering (anggaran 2 sudu makan)
Ikan bilis (anggaran 2 sudu makan)
Cara
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar & serai hingga wangi dan garing.
3. Setelah garing masukkan rempah kari & sedikit air, jika perlu, & tumis lagi sehingga garing.
4. Masukkan taucu, udang geragau kering & kacang tanah. & tumis lagi, api sederhana.
5. Seteleah terbit minyak, masukkan daging yg dihiris tadi, air asam jawa, air rebusan daging. Boleh tambahkan air jika hendak kuah lebih.
6. Bila mendidih, masukkan keledek atau air tepung jagung.
7. Bila kuah mulai pekat, tambah garam dan gula.
8. Sajikan dengan semua bahan sampingan.
Tags: aneka mee
Prev: Fish & Chips
Next: Kari Daging
No comments:
Post a Comment